In 1824 werd in Leipzig een nieuw bedrijf opgericht onder de naam “Hagelschadeverzekeringsmaatschappij in het koninkrijk Saksen” om de lokale boeren een verzekering te bieden voor hun gewassen…
1824
Oprichting van de Leipziger Hagel
In 1824 werd in Leipzig een nieuw bedrijf opgericht onder de naam “Hagelschadeverzekeringsmaatschappij in het koninkrijk Saksen” om de lokale boeren een verzekering te bieden voor hun gewassen. De landbouw in Saksen leed onder de gevolgen van slechte oogsten en zware hagelbuien maakten het herhaaldelijk noodzakelijk om de gewassen te beschermen. Bestaande verzekeringsmaatschappijen moesten hun activiteiten staken vanwege extreme jaren van buitensporige schade.
Een groep landgoed- en landeigenaren vormde aanvankelijk een oprichtingscomité.
De huidige organisatiestructuur
In de herfst van 1823 stelden hij en zijn collega’s de organisatorische fundamenten en de statuten op. De statuten van Leipziger Hagel voorzagen in drie organen: de raad van bestuur, een bedrijfscommissie en de algemene vergadering. De eerste leden van de raad van bestuur waren Crusius, Rummelt en Schnetger. Het vennootschapscomité was verantwoordelijk voor het toezicht op de raad van bestuur. Alle leden konden hun rechten rechtstreeks uitoefenen op de algemene vergadering. Deze structuur bestaat vandaag de dag nog steeds, ook al zijn sommige namen veranderd en oefenen leden hun stemrecht uit via hun gekozen vertegenwoordigers.
Het begin van Norddeutsche Hagel gaat terug tot de tijd dat de naamloze vennootschappen die lang de markt hadden gedomineerd, een steeds willekeuriger premiebeleid gingen voeren…
1869
Oprichting van de Norddeutsche Hagel
Het begin van Norddeutsche Hagel gaat terug tot de tijd dat de naamloze vennootschappen die lang de markt hadden gedomineerd, een steeds willekeuriger premiebeleid gingen voeren. Als gevolg hiervan begonnen boeren zich te verzetten met als doel een meer professioneel geleide maatschappij op te richten als tegenwicht tegen de overheersende naamloze vennootschappen.
Het oprichten van een concurrerende verzekeringsmaatschappij was het onderwerp van het tweede congres van Noord-Duitse boeren in februari 1869. Verschillende boeren waren al eerder samengekomen om een nieuwe hagelverzekeringsmaatschappij op te richten. De belangrijkste leden van het oprichtingscomité waren de voormalige koninklijke districtsbestuurder von der Osten-Geiglitz, de hofdirecteur Freiherr von dem Knesebeck-Jühnsdorf, de landeigenaar Hagen-Groß Ploboth en twee voormalige directeuren van de Altonaer Feuer-Assekuranz-Verein genaamd Wall en Helbig. Al snel sloten de landeigenaren Mooren-Oedt, Grävenitz-Ochelhermsdorf en Obertribunalsrat von Vangerow uit Berlijn zich bij hen aan. Ze stelden een statuut op voor het nieuwe bedrijf, dat op 3 maart 1869 werd goedgekeurd door de staatspolitie. Knesebeck-Jühnsdorf werd gekozen tot voorzitter van de raad van bestuur.
Bewuste risicospreiding
In tegenstelling tot andere hagelschadeverzekeraars, die hun activiteiten meestal alleen richtten op de regio waar ze gevestigd waren, besloten de verantwoordelijken van Norddeutsche Hagel vanaf het begin om hun bedrijfsactiviteiten uit te breiden naar alle bestaande Duitse deelstaten. De belangrijkste reden hiervoor was het streven naar een consequente risicospreiding. De eerste statuten bepaalden dat, voor zover mogelijk, alle boeren een hagelschadeverzekering moesten krijgen en dat gebieden met een groter risico niet mochten worden uitgesloten. Bovendien was elk lid vrij om zijn gewassen op elk gewenst niveau te verzekeren. De beslissing om landelijk actief te worden leidde tot een snelle groei bij Norddeutsche Hagel.
Aan het begin van de jaren 1980 vertroebelden extreem hoge hagelschades het beeld. Hoewel Norddeutsche Hagel het verzekerde bedrag kon verhogen tot 4,3 miljard Duitse Mark, was de schadebeeld negatief…
1984
De hagelstorm van München
Aan het begin van de jaren 1980 vertroebelden extreem hoge hagelschades het beeld. Hoewel Norddeutsche Hagel het verzekerde bedrag kon verhogen tot 4,3 miljard Duitse Mark, was de schadebeeld negatief. De hagelstorm rond München veroorzaakte binnen enkele uren voor 19 miljoen Duitse Mark schade, terwijl de verliezen in 1984 in totaal 94 miljoen Duitse Mark bedroegen. De hagelbui in München was ook de zwaarste hagelbui tot nu toe voor de hele verzekeringssector.
Traject van Ravensburg naar Tsjechië
De eerste relatief ongevaarlijke hagel viel rond 18.00 uur in Ravensburg. De intensifiërende onweerscluster trok noordoostwaarts en veroorzaakte rond 19.00 uur schade aan auto’s en huizen in de omgeving van Landsberg am Lech en bereikte kort voor 20.00 uur het westen van München. Vermoedelijk versterkt door warme, vochtige lucht boven de meren voor de stad en extreem warme lucht boven de stad zelf, veroorzaakte de hagelbui grote schade in de zuidoostelijke delen van München en de aangrenzende gemeenten. Het noorden werd nauwelijks getroffen.
De langzaam zwakker wordende storm trok verder oostwaarts over het noordelijke district, waarbij vooral Anzing zwaar werd getroffen door hagel, sommige zo groot als tennisballen. Vervolgens trok het langs de Duits-Oostenrijkse grens richting Tsjechië. Het hele pad van de hagelstorm was met ongeveer 300 kilometer extreem lang.
In München duurde de hagelbui tussen de 20 en 30 minuten en de hele bui boven de stad duurde ongeveer tweeënhalf uur. De grootste gedetecteerde hagelsteen had een diameter van 9,5 cm en woog ongeveer 300 gram. Het is echter waarschijnlijk dat er nog grotere hagelstenen zijn gevallen. De storm liet een hagellaag van wel 20 cm hoog achter, die pas de volgende dag ontdooide. De brandweer kreeg te maken met meer dan 3.800 oproepen.
Op 9 november 1989 opende de voormalige DDR de Duitse binnengrens en een klein jaar later, op 3 oktober 1990, volgde de hereniging…
1989
Hereniging en het begin van de nieuwe deelstaten
Op 9 november 1989 opende de voormalige DDR de Duitse binnengrens en een klein jaar later, op 3 oktober 1990, volgde de hereniging. De geplande opheffing van de landbouwcoöperaties rond de jaarwisseling 1991/1992 en de onzekerheid over de toekomstige ontwikkeling van de landbouwbedrijven in de nieuwe deelstaten waren de redenen voor de aanvankelijke terughoudendheid van de hagel uit Leipzig. Bovendien was er een gebrek aan informatie over de schade-ervaring in de afzonderlijke regio’s en dus problemen met betrekking tot prijsstelling en herverzekering.
Norddeutsche Hagel stond voor vergelijkbare uitdagingen. Omdat de hageltarieven niet continu werden bijgehouden zoals in het Westen, moest het bedrijf zich behelpen met de statistieken die tot 1945 zonder hiaten waren bijgehouden. Hierdoor kon Norddeutsche Hagel zich goed positioneren in de opkomende concurrentie. In het eerste jaar kon het bedrijf zijn marktaandeel in de nieuwe gebieden verhogen tot 50%. Om aanwezig te zijn in de nieuwe federale staten werden 12 districtsverenigingen opgericht, een districtshoofdkantoor in Berlijn en een in Lübeck, dat onder andere verantwoordelijk was voor Mecklenburg-Vorpommern. Sommige gebieden werden toegevoegd aan de bestaande districtsdirectoraten in Hannover en Giessen. Meer dan een kwart van de staatsbedrijven waren in het begin al verzekerd bij Norddeutsche.
Al in 1992 werd het steeds duidelijker dat de plannen van de Ierse EU-commissaris Ray Mac Sharry werkelijkheid zouden worden…
1992
Mac Sharry hervorming
Al in 1992 werd het steeds duidelijker dat de plannen van de Ierse EU-commissaris Ray Mac Sharry werkelijkheid zouden worden. Op basis van de voorgaande GATT-onderhandelingen, waarin de EU zich moest verplichten om zowel de externe bescherming als de interne prijsondersteunende maatregelen te ontmantelen, veranderde het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid aanzienlijk.
De eerder toegepaste prijsondersteuning werd op 1 januari 1993 afgeschaft ten gunste van oppervlaktegebonden steun. Tegelijkertijd werd het ontvangen van voordelen gekoppeld aan verplichte braaklegging door de bedrijven.
Deze landbouwhervorming leidde tot een merkbare daling van de prijs van landbouwproducten, en dus ook van de waarde per hectare, met ongeveer 20 tot 25 %. Daarnaast was er een verlies van 5 tot 17% van de grond als gevolg van de braaklegging, zodat het verzekerde bedrag uiteindelijk met 20 tot 30% daalde. Tegen deze achtergrond was ook een groot aantal bedrijfssluitingen te verwachten. Dit betekende dat Norddeutsche Hagel en Leipziger Hagel – net als andere oogstverzekeraars – hun kosten verder moesten verlagen.
Tijdens een bijeenkomst tussen de Raden van Bestuur van de twee bedrijven (Hans-Werner Niere en Dr. Rainer Langner voor Norddeutsche Hagel en Dr. Heinrich Wendt en Claus von Holn voor Leipziger Hagel)…
1993
Oprichting van VEREINIGTEN HAGEL
Tijdens een bijeenkomst tussen de Raden van Bestuur van de twee bedrijven (Hans-Werner Niere en Dr. Rainer Langner voor Norddeutsche Hagel en Dr. Heinrich Wendt en Claus von Holn voor Leipziger Hagel) werden de fusieplannen voor het eerst besproken en de randvoorwaarden voor het toekomstige bedrijf vastgelegd.
Zowel de Raad van Bestuur als de Raad van Commissarissen kozen bewust voor een fusie tot een nieuw bedrijf. Dit was bedoeld om een duidelijk signaal af te geven van gelijkwaardigheid voor beide partners. Norddeutsche Hagel leverde de voorzitter en Leipziger Hagel de vicevoorzitter van de raad van bestuur en de raad van commissarissen.
De noodzakelijke personeelsherstructurering moest zo sociaal mogelijk worden georganiseerd en het hoofdkantoor van de onderneming moest in Giessen worden gevestigd. Bovendien nam Vereinigte Hagel de structuur van de acht districtshoofdkantoren en 64 districtsverenigingen van Norddeutsche Hagel over.
De fusie door de oprichting van een nieuwe onderneming was ook onderworpen aan een aantal wettelijke vereisten. Zo was voor de fusie de goedkeuring vereist van twee algemene vergaderingen met een driekwart meerderheid.
Brede goedkeuring voor de fusie
Diese insgesamt also vier notwendigen Hauptversammlungen fanden parallel am 1. April sowie am 13. Mai 1993 statt. Alle Versammlungen votierten mit der erforderlichen Mehrheit für die Verschmelzung der Gesellschaften. Am 5. Juli erteilte dann das Bundesaufsichtsamt für das Versicherungswesen seine Zustimmung, so dass der Prozess am 13. August mit der Eintragung in das Handelsregister abgeschlossen werden konnte.
Die neue Gesellschaft erreichte bereits im ersten Jahr des Bestehens einen Marktanteil von 58 %, was einer Versicherungssumme von 8,4 Mrd. DM entsprach. 160 Mitarbeiterinnen und Mitarbeiter waren beschäftigt. Die erhofften Synergieeffekte waren bereits im zweiten Geschäftsjahr spürbar: der befürchtete Anstieg der Kostenquote auf 25 % und mehr konnte verhindert werden und erreichte lediglich einen Wert von 16 %.
In den ersten beiden Jahren musste die VEREINIGTE HAGEL gleich eine Bewährungsprobe bestehen. 1993 hatte sie 43.000 Schäden zu regulieren und eine Schadenquote von 180 % zu verkraften. Das folgende Jahr war wieder ein Überschadenjahr mit einer Quote von 130 %.
De fusie tot VEREINIGTEN HAGEL leidde niet alleen tot een verbetering van de marktpositie, maar blies ook de in 1972 afgebroken samenwerking tussen Norddeutsche Hagel en Gartenbau-Versicherung (voorheen Gärtnerhagel) nieuw leven in.
1995
Oprichting van de AgroRisk Groep
De fusie tot VEREINIGTEN HAGEL leidde niet alleen tot een verbetering van de marktpositie, maar blies ook de in 1972 afgebroken samenwerking tussen Norddeutsche Hagel en Gartenbau-Versicherung (voorheen Gärtnerhagel) nieuw leven in.
Met de oprichting van de AgroRisk Group op 1 januari 1996 werd een nieuw hoofdstuk geopend. VEREINIGTE HAGEL droeg haar tuinbouwverzekeringen en de verzekering van boomkwekerijen over aan de nieuwe partner. In ruil daarvoor stond de tuinbouwverzekeraar zijn gedekte portefeuilles voor wijnbouw en fruitteelt af. De overname van het risico werd ook gebundeld. De risico-overname werd ook gebundeld via gezamenlijke quota share herverzekering. Het portefeuillebeheer was de verantwoordelijkheid van de verzekeringsmaatschappij die de activiteiten overnam. Hierdoor konden beide bedrijven zich nog beter concentreren op hun kernactiviteiten.
Naast de positieve bedrijfsontwikkeling wordt de AgroRisk Group nog steeds gekenmerkt door een vruchtbare uitwisseling op zowel management- als werkniveau.
Hoewel de landbouw een relatief klein percentage van het BBP uitmaakt, is het toch een belangrijke factor in de Nederlandse economie. Door de kleine oppervlakte van het land is de landbouw zeer intensief…
2007
Oprichting van de vestiging in Nederland
Hoewel de landbouw een relatief klein percentage van het BBP uitmaakt, is het toch een belangrijke factor in de Nederlandse economie. Door de kleine oppervlakte van het land is de landbouw zeer intensief. Dit betekent dat met zo min mogelijk inspanning een maximale opbrengst kan worden behaald. Qua waarde is Nederland na Spanje de grootste exporteur van verse groenten en fruit ter wereld. Qua volume staat Nederland op de derde plaats na Spanje en Mexico. Belangrijke gewassen zijn tomaten, paprika’s, uien, erwten, prei, bloemkool en witlof.
Aan het begin van het millennium boden vier verschillende verzekeringsmaatschappijen – Interpolis, OFH, Agriver en Delta Lloyd – oogstverzekeringen aan in Nederland. Ze dekten echter bijna uitsluitend het risico van hagel. Vanuit de sector was er echter veel vraag naar een uitgebreidere verzekeringen.
De vestiging in Smilde (provincie Drenthe) werd opgericht in 2007. In het begin was het moeilijk om het vertrouwen van de Nederlandse boeren te winnen, omdat ze erg sceptisch waren. “Wat doet een buitenlandse verzekeringsmaatschappij hier in Nederland?” vroegen velen zich af.
De goede reputatie van Vereinigte Hagel hielp echter om nieuwe leden aan te trekken. En toen de eerste claims snel en onbureaucratisch werden afgehandeld, verspreidde het nieuws zich snel onder de Nederlandse boeren.
In de jaren die volgden, werd een gestage toename van nieuwe leden geregistreerd.
Door de uitbreiding van de productportefeuille en het werkgebied in de afgelopen 20 jaar, maar ook door wettelijke vereisten, zijn interne administratieve processen onderhevig aan voortdurende veranderingen en noodzakelijke aanpassingen…
2014
Introductie van het mobiele digitale schaderegelingssysteem MODIS
Door de uitbreiding van de productportefeuille en het werkgebied in de afgelopen 20 jaar, maar ook door wettelijke vereisten, zijn interne administratieve processen onderhevig aan voortdurende veranderingen en noodzakelijke aanpassingen. De digitalisering van bedrijfs- en schadeafhandelingsprocessen speelt hierbij een zeer belangrijke rol – ook met het oog op duurzaamheid. Met name bij schadebeheer heeft digitalisering de afgelopen jaren geleid tot een aanzienlijke efficiëntiewinst, die ook direct ten goede komt aan de verzekerden.
De schadeafhandeling is al tien jaar gedigitaliseerd. Met MODIS is schadebeoordeling in het veld eenvoudig, snel en veilig. Elk jaar worden 80.000 tot 150.000 velddelen van 20.000 tot 30.000 boerderijen als beschadigd gemeld en door experts ter plaatse beoordeeld. In het geval van vroege schade worden de beoordelingen meestal twee keer uitgevoerd, kort na het ontstaan van de schade en vlak voor de oogst. De te reguleren oppervlakte bedraagt ongeveer 200.000 tot 600.000 hectare.
De deskundigen van VEREINIGTEN HAGEL, die tijdens de jaarlijkse districtsvergaderingen uit de leden worden gekozen, hebben tientallen jaren ervaring in de praktische akkerbouw, fruit- en groenteteelt en hop- en wijnbouw.
In het verleden werden de schadedocumenten analoog, d.w.z. op papier, per post naar de deskundigen gestuurd. De handmatige verwerking in het veld, de voorbereiding en follow-up van de schadedocumenten in de districtshoofdkantoren, maar ook de eindcontrole en de handmatige gegevensinvoer van de resultaten van de schaderegeling in het hoofdkantoor en het afdrukken en verzenden van de schaderegeling waren arbeidsintensief, tijdrovend en middelenintensief.
Digitale schadeafhandeling: efficiënter, sneller, duurzamer
Na een uitgebreide analyse van het bestaande schadeafhandelingsproces was het doel om een betere en snellere service te bieden aan leden. Daarnaast moesten de volgende vereisten worden geïmplementeerd om dit doel te bereiken:
- Minder inspanning, minder papieren dossiers, besparing op postroutes
- Ondersteuning van experts door geautomatiseerde processen
- Consistente standaardisatie en controle van het schadeonderzoeksproces
- Betere, actuele documentatie over claims en foutpreventie
- Georeferentie van claims en navigatie
De transformatie van de analoge en digitale wereld van schadeafhandeling bij VEREINIGTEN HAGEL naar een puur digitaal schadeafhandelingsproces is gebaseerd op bestaande, succesvolle digitale bouwstenen en wordt aangevuld met nieuwe bouwstenen, zodat de volgende kernelementen belangrijk zijn voor het totale schadebeheer:
- MODIS
- Drones / satellieten
- QlikView
- Inventarisbeheersysteem
De toename van extreme weersomstandigheden stelt ons voor nieuwe uitdagingen op het gebied van intern risicobeheer…
2020
Het oprichten van het merk Meteosol®
De toename van extreme weersomstandigheden stelt ons voor nieuwe uitdagingen op het gebied van intern risicobeheer. De productportfolio van VEREINIGTEN HAGEL biedt een uitstekend instrument voor passief risicobeheer, d.w.z. voornamelijk voor het veiligstellen van liquiditeit door middel van verzekeringsoplossingen.
Meteosol® biedt nu de mogelijkheid van actief risicobeheer in de vorm van professionele weerobservatie, die de basis vormt voor veldwerk dat precies is afgestemd op de weersomstandigheden. In nauwe samenwerking met Kachelmann GmbH zijn speciaal voor dit doel weerstations ontworpen die gebaseerd zijn op de standaard van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) en die, naast de nauwkeurige registratie van actuele waarden, bijdragen aan de voortdurende verbetering van lokale weersverwachtingen.
Nauwkeurige weersvoorspellingen voor de landbouw
Of het nu gaat om het voorbereiden van zaaibedden, zaaien, bemesten, gewasbeschermingsmaatregelen of het plannen van de oogst: in de landbouw is het belangrijk om het juiste moment en het juiste weer te vangen. Met onze combinatie van meteosol® weerstation en weerdiensten willen we u ondersteunen bij uw dagelijkse werkzaamheden. De meteosol® weerstations leveren nauwkeurige weergegevens. De permanente datastroom zorgt ervoor dat duizenden datasets in realtime wetenschappelijk worden geëvalueerd via onze weermodelanalyses. Naast de actuele waarden bieden onze weerdiensten u ook een locatiespecifieke en verbeterde, nauwkeurige weersvoorspelling, waardoor uw landbouwwerkzaamheden beter voorspelbaar zijn afhankelijk van het weer.
De hoeveelheid gegevens en de kwaliteit van de weersvoorspellingen nemen toe met elk nieuw weerstation dat wordt geïnstalleerd. Vandaag de dag zijn er al ongeveer duizend meteosol® weerstations geïnstalleerd in Duitsland. Ze leveren een belangrijke bijdrage aan de werkplanning van onze gemeenschap. Hoe kleiner het gebied waarin we het weer meten, hoe beter de weersverwachting op basis van de locatie.
Weerstations gebaseerd op het modulaire principe – precies afgestemd op uw behoeften!
De meteosol® weerstations meten geldige en betrouwbare weergegevens. Onze weerstations worden aangepast aan uw behoeften. Hiervoor bieden we onze weerstations aan volgens het modulaire principe. Onze MeteoHelix®, MeteoRain®, MeteoWind® en MeteoAG™ modules staan voor maximale precisie. De weerstations kunnen ook later worden uitgebreid door de bijbehorende sensormodule achteraf te monteren.
De MeteoHelix® maakt deel uit van de basisuitrusting van elk meteosol® weerstation. Het meet temperatuur, vochtigheid en luchtdruk op een hoogte van 2 meter en ook de globale straling. De zelfvoorzienende stroomvoorziening via een zonnepaneel en draadloze gegevensoverdracht bieden de grootst mogelijke onafhankelijkheid bij het zoeken naar een locatie. De geldigheid van de gegevens wordt gegarandeerd door het gepatenteerde MeteoShield®. Het maakt nauwkeurige metingen in alle weersomstandigheden mogelijk en biedt een hoge mate van bescherming voor de sensortechnologie.
Verbonden met de MeteoHelix® meet de MeteoRain® neerslag. Dankzij de kleine meetafstanden garandeert het meetsysteem een hoge nauwkeurigheid, zelfs bij grote neerslaghoeveelheden. Het binnenwerk is speciaal beschermd tegen vuil, mechanische wrijving en restwater in de meetlepel.
Met een meethoogte van 10 m voldoet de Meteo-Wind® met het bijbehorende meteosol® mastsysteem aan de strenge normen van de Wereld Meteorologische Organisatie. Het elliptische cupontwerp biedt een uitstekende meetkwaliteit in een compacte en kosteneffectieve aluminium sensor. Het speciale ontwerp van de MeteoWind® voorkomt blinde vlekken bij het verzamelen van windgegevens. De sensor wordt gekenmerkt door zijn nauwkeurige responsgedrag en de meetnauwkeurigheid van de ingebouwde sensoren. De anemometer begint te registreren bij minder dan 0,2 m/sec. De geanodiseerde aluminium behuizing en de windvaan garanderen robuustheid, corrosiebescherming en duurzaamheid.
De MeteoAG™ is speciaal ontwikkeld voor de landbouw en maakt het mogelijk om de volgende parameters te meten: Bladvocht, bodemtemperatuur (-10 cm), bodemwaterspanning (-10 cm) en bijna-grondtemperatuur (5 cm).
Met elk van onze typen weerstations profiteert u van alle meteosol® weerdiensten – van het weeroverzicht tot de huidige weersituatie en de nauwkeurige weersvoorspelling. Onze meteosol® servicebelofte garandeert u persoonlijke ondersteuning. Van het eerste advies tot de installatie en het gebruik van uw weerstation.
200 jaar VEREINIGTE HAGEL doet ons stilstaan en met dankbaarheid terugkijken op wat we hebben bereikt…
2024
Einführung des neuen Bestandsführungssystems CRUSIUS
200 jaar VEREINIGTE HAGEL doet ons stilstaan en met dankbaarheid terugkijken op wat we hebben bereikt. Tegelijkertijd is dit jubileum echter ook een stimulans om de prestaties van onze voorgangers te behouden en erop voort te bouwen ten behoeve van onze verzekerden.
We hebben ook ons portefeuillebeheerprogramma, de kern van onze verzekeringstechnologie, opnieuw gedefinieerd om ons te positioneren voor de toekomst. We zijn verheugd dat we voor het nieuwe systeem de naam van onze oprichter, CRUSIUS, hebben gekozen. Dit systeem wordt in de komende jaren stapsgewijs door alle vestigingen in gebruik genomen.