Skip to main content

Ekspertų mokymai Panevėžio rajone

Šių metų birželio 29 dieną pasėlių žalų vertinimo ekspertai iš įvairių Lietuvos regionų  rinkosi į Žibartonis (Panevėžio r.), kur kaimo turizmo sodyboje „Visas dangus“ vyko draudimo bendrovės VH Lietuva rengti mokymai. Mokymus vedė ekspertas revizorius iš Vokietijos H. Ropeteris, juose dalyvavo Berlyno regiono biuro darbuotoja K. Beyer.

Žibartonys mokymams buvo  pasirinkti neatsitiktinai – čia dar gegužės mėnesį ūkininko pupų pasėlį pažeidė kruša. Pirminė apžiūra buvo atlikta iš karto po įvykio, bet galutinis vertinimas vyks prieš derliaus nuėmimą. Būtent jam o taip pat galimoms vėlyvosioms krušos žaloms buvo skirti šie mokymai.

Pirmiausia ekspertai išklausė teorinę dalį, skirtą ankštinių augalų krušos nuostoliams reguliuoti. Mokymų procese buvo pildomi protokolai, modeliuojamos galimos situacijos, tikrinamos turimos ekspertų žinios. Teorinių mokymų metu buvo pateikta informacija apie ekspertų laukiančias naujoves – jau netolimoje ateityje žalos nuostolių reguliavimui bus pasitelkta mobili programa MODIS, kuri turėtų labai palengvinti ekspertų darbą. Ji ne tik padės suplanuoti vizitus, bet ir duomenys po jų suvedimo žymiai greičiau pasieks biurą kaip Kaune, taip ir Vokietijoje.

Kodėl tiek dėmesio skiriama ankštiniams augalams? Kaip žinome, šių augalų plotai Lietuvoje pastaraisiais metais auga. Tą lemia kelios priežastys: pirma, tai žalinimo programa, kuria ūkininkai skatinami auginti ankštinius augalus ir kita priežastis  – agrotechninė – dėl labai sumažėjusių vasarinių rapsų plotų netenkama augalų įvairovės sėjomainoje, o sėjomainos nebuvimas sąlygoja didėjančią atsparumo pesticidams problemą.
Antra mokymų dalis buvo skirta praktikai laukuose. Ekspertams buvo rodoma, kaip atrodo krušos pažeisti augalai, kaip reikėtų tinkamai įvertinti žalą. Pašarinės pupos  – tai augalai sugebantys gerai regeneruotis ir ankstyvuose augimo tarpsniuose  -nuo dygimo iki 9 lapelių – net ir stipri kruša augalų visai nesunaikina – netenkama tik dalies derliaus. Tą galima buvo aiškiai pamatyti lauke.

Kiti svarbūs komerciniai augalai – rapsai. Nors dėl įvairių priežasčių jų plotai mažėja, vis dar auginamus juos taip pat gali pažeisti kruša. Taip ir atsitiko Jonavos rajono Vanagiškių kaime esančiam  žieminių rapsų laukui, kuris žydėjimo pabaigoje buvo pažeistas krušos. Mokymų metu ekspertai apsilankė ir šiame lauke ir atnaujino žinias apie krušos žalos vertinimą rapsuose. Žinios greičiausiai pravers, nes kiekvienais metais viename ar kitame Lietuvos regione įvairiais rapsų augimo tarpsniais tokių meteorologinių reiškinių pasitaiko. Kruša ypač pavojinga, kai rapsai jau būna pasiekę pilną brandą, tada ir keliolikos minučių nelabai stipri kruša gali paversti visų metų ūkininko darbą vėjais – ankštaros atsirado ir grūdai išbyra.

Ekspertai žinias atnaujino, pasiruošė galimam darbui laukuose ir įvykus žalai atskubės į pagalbą ūkininkams.

Visiems žemdirbiams linkime, kad išaugintas derlius saugiai pasiektų aruodus.

Žalų vertinimo ekspertė

Dr. O. Auškalnienė